Της Μαρίας Βεργινάδη, συντονίστριας της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ

«Η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», είχε γράψει ο Σπύρος Λιναρδάτος και δεν χρειάστηκαν ούτε 40 μέρες για να επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την ευθεία επίθεση στο Κράτος, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στην Παιδεία, στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, στους μετανάστες, στην ίδια τη Δημοκρατία. Και με την επίσης ευθεία εξυπηρέτηση στα μεγάλα συμφέροντα και στους εργοδότες.

Το «επιτελικό Κράτος»

Η επίθεση στο Δημόσιο εκδηλώθηκε με την άμεση τακτοποίηση των ημετέρων και τον απόλυτο έλεγχο των υπηρεσιών. Το «επιτελικό κράτος» αντανακλά την πρόθεση του πρωθυπουργού για υπερσυγκέντρωση των εξουσιών στο Γραφείο του μέσα από την Προεδρία της Κυβέρνησης, με την ταυτόχρονη κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών κατά της φοροδιαφυγής, των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας και της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση. Η πολυδιαφημισμένη «αποκομματικοποίηση» περνά μέσα από τη «γαλάζια» κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία εισέρχεται μια άνευ προηγουμένου «στρατιά» 5.000 κομματικών εγκάθετων-μετακλητών με μειωμένα προσόντα και απολυτήριο Λυκείου, σε θέσεις-κλειδιά επανέρχονται «εκπρόσωποι τάφων» και νοσταλγοί της επταετίας, όλες οι έρευνες για σκάνδαλα και διαφθορά ήδη συσκοτίζονται.
Η νεοσύστατη Προεδρία της Κυβέρνησης θα στελεχωθεί από 440 άτομα, εκ των οποίων οι 100 θα είναι μετακλητοί!
Στην ΕΥΠ διορίζεται Διοικητής ένας «σεκιουριτάς» χωρίς πτυχίο, στα ΕΛΠΕ ο Υπουργός του Καραμανλή που είχε ενεχειρίσει στη Λαγκάρντ μια λαδωμένη χαρτοπετσέτα με μέτρα, στην ΕΡΤ ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του κ. Μητσοτάκη! Η αποτελεσματικότητα του “επιτελικού κράτους” δοκιμάστηκε με το φιάσκο της Σαμοθράκης, όπου η εικόνα της χώρας τραυματίστηκε, ενώ χιλιάδες συμπολίτες μας και ξένοι επισκέπτες βίωσαν συνθήκες προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Παράλληλα, πριν καν δοκιμαστεί η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση σπεύδουν να επαναφέρουν το προηγούμενο συγκεντρωτικό, μονοπαραταξιακό και αδιαφανές μοντέλο λειτουργίας δήμων και περιφερειών.

Τα ιδιωτικά συμφέροντα

Τόσο η υπουργοποίηση του πρώην διευθυντή του ΣΕΒ, όσο και του πρώην συμβούλου της Lamda Development για το Ελληνικό, βγάζουν μάτι!
Ταυτόχρονα η ΝΔ «καθαρίζει» την Βασιλική Θάνου και όλη την Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς δεν είναι διατεθειμένη να «ανεχτεί» μια ανεξάρτητη αρχή με πενταετή θητεία, ορισμένη σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και δεν είναι τυχαία η στιγμή, καθώς είναι στο τελικό στάδιο η διερεύνηση της υπόθεσης της δημιουργίας μονοπωλίου στη διανομή του Τύπου από εταιρεία συμφερόντων του Β.Μαρινάκη!
Στη λογική της εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων είναι και η κατάργηση του ΣΔΟΕ, καθώς και η δραματική υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας. Ενώ η επίθεση στον κόσμο της εργασίας κλιμακώνεται με τις περίφημες «ντροπολογίες» Βρούτση, της τελευταίας στιγμής. Έτσι, καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ, καταργείται η υποχρέωση αιτιολόγησης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς ως ανάχωμα στο μνημονιακό εργασιακό τοπίο και ταυτόχρονα θεσμοθετείται “ασυλία” στους ιδιώτες εργολάβους να παραδίδουν εργαζόμενους σε υπεργολάβους σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς νομική ευθύνη!
Στο ίδιο πνεύμα και η πολυδιαφημιζόμενη «μείωση του ΕΝΦΙΑ». Τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει για εφαρμογή από τα φετινά εκκαθαριστικά μείωση κατά 10% μεσοσταθμικά, που για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έφθανε μέχρι και το 30%, ενώ δεν προβλεπόταν μείωση για τις υψηλές ιδιοκτησίες, η ΝΔ διατηρώντας αυτό το κεκτημένο του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγει ταυτόχρονα να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με σχεδόν 300 εκατ. ευρώ για να ελαφρύνει τις ιδιοκτησίες άνω του 1 εκατ. ευρώ που θα έχουν μειώσεις 10%! Με λίγα λόγια, για να ελαφρύνει τις μεγάλες ακίνητες ιδιοκτησίες, όπως μία βίλα στην Εκάλη, η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο το δημοσιονομικό στόχο.

Παιδεία και …χωροφύλακες!
Στην Παιδεία κατεδαφίζεται όλο το οικοδόμημα της μεταπολίτευσης, για τη μετατροπή της νεολαίας σε φτηνό και ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό ενώ η κυβέρνηση ακυρώνει προσλήψεις εκπαιδευτικών για να προσλάβει… χωροφύλακες. Πάνε οι 10.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών που είχαν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πάνε οι προγραμματισμένες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και στην Υγεία! Πάνε και τα δωρεάν διετή τμήματα κατάρτισης στα πανεπιστήμια. Πρώτη τους προτεραιότητα η …αναβάθμιση των θρησκευτικών!
Παράλληλα εξαγγέλλουν, πανηγυρίζοντας, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που ήδη είχε δώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια που ήδη είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις 15.000 θέσεις σε Παιδικούς Σταθμούς που ήδη είχε φτιάξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Ο ορισμός του ψέματος και των fake news!

Και οι …κωλοτούμπες!
Η βασική προεκλογική επωδός της “επανδιαπραγμάτευσης” του ύψους των πλεονασμάτων ξεχάστηκε πολύ γρήγορα παρά το γεγονός ότι για να επιτευχθεί στήθηκε ένα ολόκληρο αφήγημα που ήθελε το ύψος 3,5% της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της στους δανειστές. Οι πολλά υποσχόμενες φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, παραπέμπονται για το μέλλον και βλέπουμε.
«Κωλοτούμπα» και στο Μακεδονικό. Οι θετικές αναφορές του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μ.Βαρβιτσιώτη για την πάλαι ποτέ «επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών» αποκάλυψαν την ψηφοθηρική υποκρισία της συντηρητικής παράταξης.
Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άκρως αποκαλυπτικά για το τι επιφυλάσσεται στη συνέχεια, όταν καταπιαστεί με το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις στο σύνολό τους, την δημόσια Υγεία κ.ά.
Μέσα σε 40 μέρες έχουν διαλυθεί οι αυταπάτες όσων περίμεναν κάτι διαφορετικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προοδευτικές δυνάμεις θα δώσουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα. Και στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία.
Με δυναμισμό, με αρχές, με στέρεα επιχειρήματα. Δεν θα σταματήσουμε να ελέγχουμε την κυβέρνηση, δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε όσα πετύχαμε.
Θα διαμορφώσουμε βήμα-βήμα εκείνες τις συνθήκες ώστε και να στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και να προετοιμάσουμε το έδαφος για να μπλοκάρουμε την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων στην πράξη.
Messinialive